Belastingvrije schenkingen kunnen in 2023 flink omlaag 

Het gebeurt steeds meer, ouders die hun kinderen een flink bedrag storten voor het kopen van een woning. Vanaf volgend jaar zou het bedrag dat belastingvrij geschonken kan worden wel fors verlaagd worden. 

Jubelton, zo wordt het ook wel genoemd. Het gaat over het belastingvoordeel voor wie iemand anders een geldbedrag wil schenken voor een grote kostenpost die te maken heeft met het kopen van een woning of voor het verbouwen. Dit gebeurt voornamelijk bij ouders die hun kinderen willen helpen bij het kopen van een huis. Deze regeling is geldig voor mensen in de leeftijd 18 t/m 40 jaar.

Tot 106.671 euro mag geschonken worden zonder daar schenkbelasting over hoeven te betalen. Voor iedere euro boven dit bedrag geldt een tarief van minimaal 10 procent. Het wordt met de nieuwe regeling lastiger om meer te bieden voor een droomhuis. 

Er is ook kritiek op de jubelton. Het zou starters op de huizenmarkt geen gelijke kansen geven omdat niet iedereen vermogende ouders heeft. Daarbij zorgen de vermogende ouders ook nog dat de huizenprijzen steeds verder worden opgestuwd.

Het afschaffen van het belastingvoordeel maakt niet alleen het speelveld op de huizenmarkt gelijker, het levert ook de schatkist geld op.  Als de afschaffing een feit is in 2024, levert dat 8 miljoen euro aan extra belastinginkomsten op.

Bron: RTL Nieuws

2 maart 2022

Close

EXPATS LEIDEN

Vul dit formulier in en wij nemen dezelfde dag nog contact met u op!

 • [contact-form-7 id="129" title="popup"]
 • Subscribe error, please review your email address.

  Close

  You are now subscribed, thank you!

  Close

  There was a problem with your submission. Please check the field(s) with red label below.

  Close

  Your message has been sent. We will get back to you soon!

  Close