Overheid: Woningbouw moet sneller kunnen

Het proces van het bouwen van woningen, van begin tot eind, duurt tegenwoordig gemiddeld 10 jaar. Minister De Jonge is van mening dat deze woningbouwontwikkeling korter en sneller kan zijn. Voor dit doel heeft hij een ‘Plan van Aanpak versnellen processen en procedures woningbouw’ opgesteld, dat deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het tempo van verschillende procedures is vaak het probleem. Normaal gesproken bestaan ontwerpprocessen uit tal van stappen, van ontwerpen en onderzoeken tot aan gesprekken met omwonenden en juridische procedures. Door deze verschillende taken stap voor stap uit te voeren, komen er in iedere stap nieuwe eisen en wensen op tafel waarmee rekening moet worden gehouden. Hierdoor duurt het traject langer dan nodig.

Minister De Jonge heeft daarom een nieuwe aanpak ontwikkeld, waarbij de verschillende processen gelijktijdig worden uitgevoerd. Hierin ligt een nadruk op het stimuleren van efficiĆ«ntie, draagvlak, innovatie en standaardisatie. Vijf projecten worden als proef ingezet om kennis en ervaring op te doen die doorontwikkeld kan worden naar andere projecten. Als deze nieuwe methode goed gaat werken, kan de gemiddelde ontwikkeltijd drastisch verkort worden, tot wel jaren. 

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken

Close

EXPATS LEIDEN

Vul dit formulier in en wij nemen dezelfde dag nog contact met u op!

  • [contact-form-7 id="129" title="popup"]
  • Subscribe error, please review your email address.

    Close

    You are now subscribed, thank you!

    Close

    There was a problem with your submission. Please check the field(s) with red label below.

    Close

    Your message has been sent. We will get back to you soon!

    Close